NATURENS FAROR


FÄSTINGAR

Fästingar är en parasit som lever på att suga blod från däggdjur, även ibland från reptildjur. Det finns omkring 700 olika arter av fästingar i världen.
Den vanligaste fästingen i Sverige heter Ixodes Ricinus.
De vuxna fästingarna suger blod från däggdjur, som nötkreatur, får, hundar, människor och hästar. De sitter på i ungefär 6-13 dagar innan de faller av.
Fästingar är farliga då de sprider sjukdomar som kan göra både dig och ditt djur väldigt dålig, så se till att skydda ditt djur i god tid! Fästingarna vaknar tidigt på våren och finns kvar långt in på hösten.

Det finns flera olika preparat som kan skydda din hund eller katt mot fästingar.
Till hund finns det bl.a. Spot-on som ges på huden i nacken, halsband och tuggtabletter. Till katt finns det Spot-on och halsband. En del preparat är receptbelagda. Ring oss gärna för att fråga om råd vad som kan passa ditt djur.


HUGGORM

Huggorm är en giftig orm som lever i Sverige och stora delar av Europa. Huggormen kan man lättast känna igen genom sin ljusa grundfärg och det mörka sicksack mönstret de har längs med ryggen. Observera att det även finns helsvarta individer, och därför är det lätt att man misstar ormen för en vanlig snok. Den stora skillnaden man kan se mellan dem finns på huvudet, då snoken oftast har gula (eller vita) fläckar på huvudet, något som huggormen saknar.

Huggormens gift påverkar nervsystemet och blodkropparna och djuret kan få inre blödningar och andningen eller hjärtverksamheten kan sluta fungera.   Oftast ses en kraftig svullnad vid bettet, ibland kan man även se 2 ingångshål från tänderna. Hundar blir ofta bitna i nosen och katter ofta i tassen. 

 
Om din hund eller katt skulle bli biten är det viktigaste att du håller djuret så stilla som du kan (hunden/katten ska vara stilla för att det då tar längre tid för giftet att jobba sig ut i blodcirkulationen) och GENAST åker till veterinär. 

Vi skriver inte ut kortisontabletter att ha hemma i husapoteket om olyckan skulle vara framme.
De senaste åren har bl.a. en norsk studie visat på att kortison inte ger ökad överlevnad vid ormbett. Nu kommer färskare uppgifter att det inte heller får hunden att må bättre. Om ditt djur blivit huggormsbiten hänvisar vi i första hand till ett större djursjukhus. Oftast behöver de ligga kvar något dygn på dropp, smärtlindrande och övervakning. Ibland behövs även ormserum. En överväldigande majoritet klarar sig utan men.