Ibland kommer den dagen då man måste fatta ett av de tuffaste besluten som finns. Att låta sin bästa vän somna in. Vi på Ekebys Djurpraktik hoppas kunna göra detta
tunga beslut och jobbiga situation till något som ändå kan ge dig ett fint avslut till ditt älskade husdjur.

Hur går det till?

Besök bokas via  telefon, eller i vissa fall vid tidigare besök. Vi försöker alltid boka av lite längre tid, så att ni som djurägare inte ska känna någon stress.

Vid bokat besök för avlivning så kommer ni in med ert djur och anmäler er i receptionen. Betalningen sker innan ni visas in på rum, så ni kan gå när ni vill. Vid betalning kommer ni även att få skriva på ett papper där ni godkänner avlivning, samt fylla i uppgifter på dig och djuret, samt väljer hur ni vill gå tillväga efteråt med eventuell kremering. (Läs mer om kremeringar till höger.)

Efter betalningen är avslutad och alla papper är ifyllda kommer ni att visas in i ett rum som är lite nedsläckt och har några ljus tända. Veterinären kommer då i lugn och ro att tala om för er hur allt går till.  Ni får sen sitta kvar så länge ni önskar. 

Om ni inte vill vara med under själva avlivningen går det också bra, ni väljer helt själva hur länge ni vill vara med.  

Priser för avlivning varierar beroende på djurets vikt och vilken typ av kremering man väljer. Om ni vill veta vad de olika valen kostar går det jättebra att kontakta oss antingen via mejl eller telefon. 

Vad händer efteråt?

Innan ni kommer till kliniken är det bra om ni fattat beslutet hur ni vill att allting hanteras efteråt.  Det finns tre olika alternativ som ni kan fundera över innan ni kommer hit. När ni fyller i papper för avlivning kommer ni att få kryssa 1 av 3 olika val:

  1. Ni tar med djuret hem igen. 
  2. 'Vanlig' Kremering - Vid en vanlig kremering så skickar vi djuret för kremering till krematoriet, där det kremeras tillsammans med andra djur. Efteråt så sprids askan av krematoriet vid en minneslund.
  3. 'Separat Kremering' - Vid en  separat kremering så rengörs ugnarna och ditt djur kremeras separat. Askan samlas sen i en urna som levereras hit till kliniken och ni får hämta den där. Det tar ungefär 3-4 veckor tills vi får tillbaka urnan. Betalningen för separatkremering sker här hos oss. Vi kontaktar er när urnan finns att hämta hos oss, därför är det viktigt att ni vid ifyllande av pappret som godkänner avlivningen skriver rätt telefonnummer som vi kan nå er på. En separatkremering kostar mer än en vanlig kremering. 
    1. Vid separatkremering kan vi även erbjuda att man kan få en namnskylt till urnan. När ni fyller i lappen för godkännande av avlivning så finns det ett val att lägga till namnskylt på urnan. Skylten är i mässing och är hjärtformad, och djurets namn är ingraverat. Man kan även få med datum om man önskar. 

Om ni vill att ert djur ska få kremeras tillsammans med t.ex. sin favoritfilt eller en leksak eller liknande är det inga problem. Tala bara om det för oss antingen i telefonen eller vid besöket så ordnar vi det. 

Om ni har någon fråga som ni inte kan hitta svar på här, är ni varmt välkomna att ringa oss. Det  går självklart även bra att mejla eller skriva på Facebook.,