KLOKLIPPARSKOLAN

Många hundar protesterar hejvilt när det är dags för kloklipp. I värsta fall blir det så krångligt att hundens klor får växa sig på tok för långa. På praktiken får vi ofta
in hundar som fastnat med sina klor i något och bryts av. En smärtsam upplevelse för hunden och en dyr kostnad för husse och matte.

De flesta vuxna hundar klarar sig med kloklippning varannan vecka, valpar behöver klippas minst en gång i veckan. Kom ihåg att klippa sporrarna, klon som sitter lite högra upp på benet. Ungefär som vår tumme.
Bilden visar hur pulpan växer inne i klon.

Mitt i klon går den känsliga pulpan. (Se bilden) Undvik att klämma ihop klon från sidorna med klotången, då kläms pulpan och hunden kan tycka att det är obehagligt. Klipp i stället som i en hästskoform, tre klipp per klo. Använd en vass klotång och klipp först med ett horisontellt klipp av spetsen och därefter ett klipp på vardera sidan av klon.


På vita klor ser man lätt pulpan, men svarta klor är inte heller så knepiga att klippa. Klipp tunna skivor i taget tills du har lärt dig hur mycket du vågar ta. När du närmar dig pulpan ändras klon och blir gråare och lite mjölig i konsistensen. Fortsätt klippa, men bara en tunn bit till. Precis innan pulpan kommer en liten blank fettkudde, den kan se ut som en mörkare fläck mitt i det grå. Då är dags att sluta klippa!

Bilden visar hur du först klipper ett klipp rakt över klon och sen hur du tar på sidorna, det s.k. "hästskoklippet".

Skulle du komma åt pulpan är det ingen fara. Låtsas som ingenting och tryck lite rent hushållspapper eller lite blodstoppspulver mot den blödande pulpan. Säg ingenting, ömka absolut inte hunden! Då kommer den tro att det har hänt något riktigt läskigt.
Tycker du att det verkar krångligt eller vill ha någon som visar hur man gör, så är du varmt välkommen att boka en tid hos oss så hjälper vi dig!