Ibland kommer den dagen då man måste fatta ett av de tuffaste besluten som finns. Att låta sin bästa vän somna in. Vi på Ekebys Djurpraktik hoppas kunna göra detta tunga beslut och jobbiga situation till något som ändå kan ge dig ett fint avslut till ditt älskade husdjur.

Hur går det till?

Besök bokas via  telefon, eller i vissa fall vid tidigare besök. Vi försöker alltid boka av lite längre tid, så att ni som djurägare inte ska känna någon stress.

Vid bokat besök för avlivning så kommer ni in med ert djur och anmäler er i receptionen. Betalningen sker innan ni visas in på rum, så ni kan gå när ni vill. Vid betalning kommer ni även att få skriva på ett papper där ni godkänner avlivning, samt fylla i uppgifter på dig och djuret. Det är även på det här pappret som ni fyller i personnummer, ifall ni önskar en separat kremering. (Läs mer om kremeringar till höger.)

Efter betalningen är avslutad och alla papper är ifyllda kommer ni att visas in i ett rum som är lite nedsläckt och har några ljus tända. Veterinären kommer då i lugn och ro att tala om för er hur allt går till.  Ni får sen sitta kvar så länge ni önskar. 

Om ni inte vill vara med under själva avlivningen går det också bra, ni väljer helt själva hur länge ni vill vara med.  

Vad händer efteråt?

Innan ni kommer till kliniken är det bra om ni fattat beslutet hur ni vill att allting hanteras efteråt.  Det finns tre olika alternativ som ni kan fundera över innan ni kommer hit. 

  1. Ni tar med djuret hem igen. 
  2. 'Vanlig' Kremering - Vid en vanlig kremering så skickar vi djuret för kremering till krematoriet, där det kremeras tillsammans med andra djur. Efteråt så sprids askan av krematoriet. 
  3. 'Separat' Kremering' - Om ni väljer en separat kremering så kommer vi på kliniken att fylla i ett papper som följer med djuret till kremeringen. Ugnen kommer då att göras ren innan ert djur kremeras, och sen kremeras ert djur separat. Askan kommer ni sen att få tillbaka i en liten urna. Det tillkommer en kostnad för separat kremering, som debiteras av SVA, och kommer hem som en faktura. 
Självklart går det också bra om ni själva vill ansvara för att ert djur levereras till krematoriet vid SVA. 
Om ni vill att ert djur ska få kremeras tillsammans med t.ex. sin favoritfilt eller en leksak eller liknande är det inga problem. Tala bara om det för oss antingen i telefonen eller vid besöket så ordnar vi det. 

Om ni har någon fråga som ni inte kan hitta svar på här, är ni varmt välkomna att ringa oss. Det  går självklart även bra att mejla eller skriva på Facebook.,